2012 elektrikli ve hibrid otomobillerin yılı olacak

2012 elektrikli ve hibrid otomobillerin yılı olacak

26 Aralık 2011 0 Yazar: ElektrikliOto

Önümüzdeki yıl, yollarımızda çok daha fazla sayıda elektrikli ve hibrid otomobil göreceğiz. Elektrikli otomobillere sağlanan vergi avantajı hibrid araçlara da tanınırsa fiyatları daha ulaşılabilir seviyelere inecek

Sümer Demirciler
Hızla kirlenen çevre ve yükselen akaryakıt fiyatları, üreticileri daha az tüketen ve egzoz salınımı daha düşük modeller üretmeye zorluyor. Kimi üreticiler bu alanda geleceğin tümüyle elektrikli otomobillerde olduğunu düşünürken, bazıları elektrik motoruyla, benzinli veya dizel motorların birlikte kullanıldığı hibrid araçlar üzerine yoğunlaşıyor. Hangi yöntemin daha başarılı olacağını gelecekte görecek olsak da, önümüzdeki günlerde hibrid ve elektrikli otomobillerin sayısının artacağı kesin.
ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA ÖTV ORANI YÜZDE 7
Ülkemizde, çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi hibrid araçlar için avantajlı bir vergi düzenlemesi şu anda bulunmuyor. Ancak bu alanda yeni düzenlemeler yapılıp, egzoz emisyonları daha düşük olan hibrid araçların fiyatlarının aşağıya çekilmesi bekleniyor. Elektrikli araçlar içinse durum daha avantajlı. Bakanlar Kurulu’nun kararına göre elektrikli araçların ÖTV’leri 85 kilovatı geçmeyen binek modellerde yüzde 3, 85-120 kilovat arası yüzde 7 ve 120 kilovat üzeri yüzde 15 olarak belirlendi. Bu da bu araçların yüksek üretim maliyetleri nedeniyle artan fiyatlarını diğer modellerle rekabet edebilecek düzeyde tutacak. Şu anda farklı sınıflardan seçeneklerin bulunduğu hibrid ve elektrikli modellere önümüzdeki günlerde yeni modeller de eklenecek.
Chevrolet Volt & Opel Ampera: Birbirinin ikizi olan Chevrolet Volt- Opel Ampera elektrikli motoru ana motor olarak kulanmasıyla rakiplerinden ayrılıyor. Kısa süre önce teknik sorunlar yüzünden üreticisinin başına önemli dertler açsa da, bu sorunların giderileceği bekleniyor. Aracın çalışma prensibine göre elektrikli motor, ana motor olarak görev yaparken benzinli motor, bir jeneratör gibi çalışarak pili şarj etmek için kullanılıyor. Sadece elektrik motoruyla 60 km yol alabilen ikizler toplamda 500 km’yi aşan bir menzile sahip. Önümüzdeki yıl Türkiye pazarına sunulacak ikizler, Avrupa’da 26 bin euro fiyatla satılıyor.
Honda CR-Z: Daha önce Civic Hybrid modelini satışa sunan ancak bu modelin yüksek kalan satış fiyatı nedeniyle istediği rakamları tutturamayan Honda, şimdi de CR-Z modelini ülkemiz pazarına sundu. 1.5 litrelik benzinli motora sahip olan CR-Z’de ona yardımcı olacak bir de elektrikli güç ünitesi yer alıyor. Toplamda 124 HP güç ve 174 Nm tork üreten CR-Z’nin fiyatı 57 bin 590 TL’den başlayıp, 61.155 TL’ye kadar yükseliyor.

Toyota Yaris-Prius: Ülkemizde satışa sunulan, bir önceki neslinden sonra yeni versiyonunda 1.8 lt’lik motor hacmi nedeniyle ÖTV kurbanı olan Prius, 99 HP güç üreten benzinli motor ve 82 HP’lik elektrik motoruna sahip. 100 km’de ortalama 3.9 lt yakıt tüketip 89 gr/km’lik CO2 salınım gerçekleştiren Prius gücünü yere CVT şanzımanla aktarıyor. 47.100 euroluk başlangıç fiyatına sahip olan Prius’un üst versiyonunda fiyatı 55.500 euroya yükseliyor. 2012’nin ikinci yarısında ülkemizde satışa sunulacak. Toyota Yaris Hibrid ise, daha düşük haçimli motoru nedeniyle, oldukça rekabetçi bir fiyatla 2012 ortasında ülkemiz pazarına giriş yapacak.

Renault Fluence Z.E.: Önümüzdeki günlerde yollarla buluşacak olan Fluence Z.E. ülkemizde üretilmesiyle büyük bir avantaja sahip. Kesin olarak açıklanmasa da Fluence Z.E’nin 60 bin TL gibi dizel motorlu kardeşiyle benzer bir fiyata satılması hedefleniyor. Ayrıca pil için her ay kullanım bedeli ödenmesi gerekiyor.
Mercedes-Benz S 400 Hybrid L: 3.5 litrelik benzinli motor ve 20 HP güç üreten elektrikli motorun kombine edildiği S 400 Hybrid, 238.607 euro’luk satış fiyatıyla aynı benzinli motoru paylaştığı kardeşinden 12 bin euro daha pahalı. 7.2 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayan S 400 Hybrid 100 km’de ortalama 8.2 lt yakıta ihtiyaç duyuyor.

Volkswagen Touareg Hybrid: V6 TSI motor ve elektrikli motorun birlikteliğinden güç alan Touareg Hybrid, ülkemizde 130.600 euroya satılıyor. Toplamda 380 HP güç ve 580 Nm tork üreten araç 8 ileri oranlı otomatik şanzıman sahip. Touareg, 6.5 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayıp 240 km/s son hıza ulaşabiliyor. Ortalama yakıt tüketimiyse 8.2 lt/100 km.

Volvo V60 Plug-in-Hybrid: Araçta 2.4 lt D5 turbo dizel motor, 70 HP gücündeki bir elektrik motoruyla birlikte kullanılıyor. Toplam menzili 1200 km olan araç, 100 km’de 1.9 lt yakıt tüketiyor. V60 Hybrid 2012 sonunda ülkemiz pazarında da satılacak.

Hibrid ve elektrikli oto nasıl çalışıyor?
Elektirkli araçlarda, içten yanmalı benzinli veya dizel motor bulunmayıp, araç sadece elektrik motorundan aldığı güçle ilerliyor. Menzilleriyse 200-300 km arasında değişiyor. Hibrid araçlardaysa, klasik benzinli veya dizel motor, bir elektrik motoruyla birlike görev yapıyor.

Komşumuz Suriye’de bile teşvik var
Toyota Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt: Ülkemizde vergilendirme sadece motor hacmine göre yapılırken, araçların egzoz emisyon değerleri dikkate alınmıyor. Oysa komşumuz Suriye’de bile, çevreci araçlar için vergi indirimleri uygulanıyor. Beklentimiz Avrupa’da ve dünyada olduğu gibi, vergilendirmede ‘kirleten öder’ mantığının uygulanması. Bu sayede çevre dostu hibrid araçların fiyatları daha rekabetçi duruma gelebilir. Elektrikli araçlardakine benzer bir teşvik hibridlerde de uygulanmalı.

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: