İTÜBÜS, sponsor bulunursa seri üretilecek

İTÜBÜS, sponsor bulunursa seri üretilecek

20 Ekim 2010 0 Yazar: ElektrikliOto

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk elektrikli minibüsü görücüye çıktı.

Minibüsün 50 kilovatsaatlik bataryalarla tam yüklü haldeyken minimum 120 kilometre yol gidebileceğini söyleyen, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, aracın saatte maksimum 150 kilometre hıza erişecek şekilde tasarlandığını belirtti. Minibüste kullanılan bataryaların 3000 devir dolum ömrü olduğunu ifade eden Şahin, 120 kilometrelik mesafede elektrik tüketim maliyetinin 18-19 TL olduğunu vurguladı. “Elektrikli minibüsün enerji maliyeti, dizel bir minibüsten üçte birden daha az.” diyen Şahin, elektrikli minibüsün bir aydan bu yana Maslak’taki yerleşke içinde kullanıldığını anlattı.

Şimdiye kadar bir sorunla karşılaşmadıklarını bildiren Şahin, minibüsün seri üretim çalışmalarının bir yıl içinde tamamlanacağını dile getirdi. Bunun için yatırımcıların olması gerektiğini belirten Şahin, “Üniversite tek başına seri üretime geçemez. Daha önce yaptığımız LPG-dizel faktör motorun seri üretimine temmuz ayında başlandı. Bunun gibi diğer yatırımcılar da bu projeye sponsor olabilir ve bu işe soyunabilirler.” diye konuştu.

İTÜ Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Ata Mugan da araç prototip olduğundan her şeyin tek tek alındığını, bu nedenle yüksek bir maliyeti olduğunu ifade etti. Seri üretim olduğunda ve yurtdışından alınan parçaların yurtiçinde üretilmeye başlanmasıyla maliyetin düşeceğini söyledi. Şu ana kadar yerleşkede ulaştıkları maksimum hızın 75 kilometre olduğunu, 11 saniyede saatte 75 kilometre hıza ulaşabildiklerini anlatan Prof. Dr. Mugan, elektrikli minibüsün performansının çok iyi olduğunu belirtti. İhtiyaç duydukları tek şeyin şarj istasyonu olduğunu ifade eden Mugan, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yıl sonuna kadar 1000 adet şarj istasyonu kurulması yönünde bir anlaşması var. Bu anlaşma çerçevesinde şarj istasyonları kurulduğu takdirde şarj problem olmayacak. Evinizin otoparkında veya belli merkezlerde kredi kartınızla aracınızı şarj edebileceksiniz.” dedi. Mugan, amaçlarının, mümkün olduğunca yerli parçalar kullanılarak son teknoloji ürünü bu sistemlerin Türkiye’de üretiminin gerçekleştirilmesi olduğunu bildirdi.

ZAMAN

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: