Piller’de Türk imzası

Piller’de Türk imzası

19 Ocak 2012 0 Yazar: ElektrikliOto

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydınol: Teknik alt yapısıyla ve ticari uygulama alternatifleri ile global rekabete hazırlanıyoruz

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği, ODTÜ ve Yiğit Akü’nün ortak araştırmasıyla, ”Türk malı” yeni nesil pil ve batarya hammaddesi nanoteknoloji temelli malzeme üretildi.

ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Aydınol, yaptığı açıklamada, San-Tez projesi kapsamındaki ”Elektrikli araçlar için lityum-iyon batarya geliştirilmesi” projesinin toplam 4 milyon TL’lik bütçesi olduğunu anlattı.

Araştırmalarında yaygın kullanımı olan bir madde üzerinde çalışmadıklarını, yeni bir madde geliştirdiklerini açıklayan Aydınol, ”Mutlaka oradan çok sonuçlar çıkacaktır ve uluslararası patent başvurusu da yapacağız” dedi.

Özellikle elektrikli araçlar için arabanın kullanım süresi kadar uzun ömürlü olacak bir batarya sistemi üzerinde çalıştıklarını dile getiren Aydınol, ”Bataryanın şu an için hammaddesini ürettik. Bunlar gelecekteki otomobiller için daha uzun ömürlü, daha çok hız yapılan daha uzun menzilli, daha güvenilir bir batarya ortaya çıkaracak” diye konuştu.

TÜRKİYE İÇİN TARİHİ GÜN
Yiğit Akü Genel Müdürü Hulki Büyükkalender de Türkiye’nin ilk lityum-iyon plakasını ürettiklerini bildirdi. Plakanın iki yıl süresince geliştirilmeye devam edeceğini, 2015’de de seri üretime geçileceğini belirten Büyükkalender, şöyle konuştu:

”Çalışmalarımızda, yüksek enerji yoğunluklu ilk elektrot üretimleri prototip olarak gerçekleştirildi. Yüzde 100 yerli olarak batarya hammaddesi üretimi ve hücre imalatının ilk örnekleri laboratuvar testlerinde başarıyla denendi. Sadece Yiğit Akü’nün değil, Türkiye’nin en önemli kozlarından birini oluşturması mümkün olan bu proje şu ana kadarki, Lityum İyon Batarya’da, bütçesi en yüksek Arge çalışması olarak gerçekleşiyor.

Bu plaka şu an için aslında Türkiye için de tarihsel bir gün. Bizim dışımızda çeşitli araştırma çalışmalarında bile bu plaka üretilmemişti. Çeşitli denemeler olmuştu ancak biz ilk defa lityumun tozu plakasını da burada üretip Türk malı lityum-iyon bataryanın ilk çalışmalarını yürüttük. Çalışmanın esas Ar-ge’si olan lityum-iyon tozunun üretilmesini tamamladık. Bu tozun birim ağırlığının verdiği verimlilik, o aracın kaç kilometre gideceğini belirliyor.

İlk numunelerde şu anda 200 kilomletreye kadar hıza ulaşabileceğimizi test sonuçlarımızdan görüyoruz. Hedefimiz bunu yukarılara çekmek.”

“ELEKTRİKLİ OTOMOBİLDE AKÜ BİTİNCE YENİSİNİ TEKRAR SATIN ALMA OLMAYACAK”
Büyükkalender, lityum-iyon plakalarla yapılacak bataryaların elektrikli araçlarla aynı kullanım ömrüne sahip olacağını, yani artık elektrikli araçlarda akü bitince yenisini satın almak gibi bir durumun söz konusu olmayacağını anlattı.

Elektrikli araç sahibinin yakıt alır gibi arabasının bataryasını istasyona giderek tıpkı benzin alır gibi kısa sürede, hazır şarjlı hale getireceğini söyleyen Büyükkalender, ”Yapılacak olan şey bu. Bundan sonra akünün kullanıcı tarafından tekrar satın alınması gibi bir şey söz konusu olmayacak. Biz akü problemini ortadan kaldıracağız” dedi.

Geliştirilen bataryanın pek çok elektrikli araç için uygulama alanı bulunduğuna işaret eden Büyükkalender, bu uygulama alanlarını rekabet stratejisi açısından açmak istemediklerini söyledi.

Lityum-iyon batarya üretimi ile yalnız Tükiye’nin değil, Avrupa-Ortadoğu ve Rusya coğrafyasının üretim merkezi olmayı hedeflediklerini dile getiren Büyükkalender, şunları kaydetti:

”Türkiye şu ana kadar elektrikli araçlar konusunda kendi bataryasını kendi yapmamıştı. Cep telefonu bataryaları dahil hepsi dışarıdan alınıyordu. Türkiye olarak şu anda bu batarya ve pil teknolojilerini Japonya, ABD, Çin ve bazı Avrupa ülkelerinden alıyoruz. Bu bataryanın ürüne dönüşmesi bataryanın ortaya çıkması 2014 yılında tamamlanmış olacak. Bu arada denemeler sürüyor. Seri üretime geçmeyi 2015 itibarıyla planlıyoruz. Buna göre de diğer yatırımlarımızı bütçeledik ve şu anda devreye de alıyoruz.”

ODTÜ bünyesinde kurulan laboratuvarda üretilecek plakalarla otomotiv ve diğer sektörlere de açılacaklarını anlatan Büyükkalender, hatta bazı sektörlere elektrikli araçlardan önce bile girmeyi planladıklarını bildirdi.

Büyükkalender, lityum-iyonun yüksek enerji yoğunluğu özelliği bulunduğuna işaret ederek, kurşun-asit akünün 10 kilogramından elde edilen enerjinin lityum-iyon plaka bataryaların yarım kilosuyla elde edilebildiğini söyledi. Büyükkalender, geliştirilen plakalarda nanoteknoloji ve mikroteknoloji kullanıldığını belirterek, ”Teknik alt yapısıyla ve ticari uygulama alternatifleri ile global rekabete hazırlanıyoruz. Teknoloji farkı ile ilerleyeceğiz” dedi.

AA

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Arama:

  • elektrikli otomobil

Related Images: