Şarj istasyonlarına, başka iller de talip

Şarj istasyonlarına, başka iller de talip

04 Haziran 2012 0 Yazar: ElektrikliOto

Türkiye’de elektrikli otomobiller için ilk şarj istasyonunu kuran İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, başka illerden de şarj istasyonu kurması yönünde talep geliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınan bilgiye göre, belediyenin İstanbul Enerji Şirketi’nin Renault ile imzaladığı işbirliği protokolü sonrasında ilk otomobil şarj istasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi otoparkında kuruldu. Bu ilk istasyonun ardından belediye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Cihangir Katlı Otoparkı, Bostancı Açık Otoparkı, Balmumcu Katlı Otoparkı, İstanbul Enerji Genel Müdürlük binasına ait otopark, Kadıköy İSKİ Açık Otoparkı, Merter Yeraltı Katlı otoparkı, Florya Sosyal Tesisleri ile Çamlıca Sosyal Tesisleri olmak üzere 9 ayrı noktada şarj istasyonu kurdu.

İstasyonlar faal durumda olmasına rağmen, henüz elektrikli araç olmadığı için bu hizmetten faydalanılamıyor. İstanbul Enerji, Belbim ve İSPARK tarafından oluşturulan üçlü konsorsiyumun yürüttüğü projede, şarj istasyonu kurulması planlanan yeni yerler hakkında ise çalışmalar devam ediyor.

Özel firmalar da İstanbul’da alışveriş merkezleri gibi hareketi yüksek ve göz önünde olan yerlerde kurulum çalışmaları yapıyor.

Ayrıca, Renault firması, pilot olarak seçtiği İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Gaziantep’te bulunan yetkili servislerine şarj istasyonu kurulumunu yaptı.

Bu istasyonlarda her marka araç şarj edilebilecek. Ancak, aracın soketi (fişi) ile şarj noktasının soketinin (prizinin) birbirine uyum sağlaması gerekiyor. İstasyonların işletilme modeli konusunda da, Avrupa’nın birçok ülkesinde uygulanan OCPP (Open Charge Point Protocol) ismiyle adlandırılan açık kaynak kodlu Merkezi Yönetim Platformu sisteminin uygulanabilirliği açısından teknik ve idari çalışmalar sürdürülüyor.

Kurulan istasyonlarda henüz bir ücret tarifesi bulunmuyor. Şarj sırasında sarf edilecek elektrik enerjisi oldukça düşük seviyede kalacağından (yavaş şarj cihazları için geçerli) herhangi bir elektrik faturası söz konusu değil. Şarj sırasındaki elektrik giderinin, parklanma veya diğer ilave hizmetler alındığında son kullanıcıya hizmet faturası şeklinde aksettirilmesi düşünülüyor.

İstasyonlarda aranan özellikler

İstasyon kurulacak yerlerde aranan kriterlere bakıldığında, işletme açısından, son kullanıcıların şarj ihtiyaçlarını karşılayabilecek olması ve getirisi yüksek yerlerin ilk planda seçilmesi uygunluk arz ediyor.

Enerji altyapısı, kullanılması planlanan yavaş, orta hızlı veya hızlı şarj sistemlerine göre istasyonların kurulacağı yer farklılık arz ederken, hızlı şarj istasyonları için en ise yakın trafo merkezinin uygunluluğu ve trafonun doluluk kapasitesi en önemli konuları oluşturuyor.

İstasyon noktasının, erişilebilirlik açısından kolay ve zahmetsiz ulaşım, uzun parklanmalar dikkate alındığında park yerindeki trafiği aksatmayacak şekilde yere kurulması talep ediliyor.

Başka illerden talep gelmesi durumunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, talebi yapan kurum veya şahıslara bilgilendirmeler yaparak sistemin kuruluş aşamasında olduğu ve irtibatlarını koparmamalarını belirtiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne özellikle Antalya, Eskişehir ve Niğde’den şarj istasyonlarının kurulumu ve işletilmesi ile ilgili talepler geliyor.

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: