Savunma sanayiinde çevreci devrim

Savunma sanayiinde çevreci devrim

10 Aralık 2011 1 Yazar: ElektrikliOto

Geleceğin öncüsü elektrikli araç teknolojisi, savunma sanayiinde devrim yaptı. Yüzde yüz yerli yapım olan insansız hava aracı ANKA’yı çekmeye başlayan Oskar Makina’nın ürettiği akülü araçlar, düşük yakıt tüketimi nedeniyle ‘hava taksisi’ olarak artık Türk Hava Kurumu’nda da kullanılıyor

Türkiye’nin ilk elektrikli yerli otomobil üreticilerinden Oskar Makina’nın, çevreci üretim anlayışı ile ürettiği hizmet araçları savunma sanayinde çığır açtı. Tesis ve kampüslerde taşıma hizmeti veren ve sıfır emisyonla çalışan akülü araçlar, Türk Hava Kurumu (THK) tarafından ‘hava taksisi’ olarak kullanılırken, insansız hava aracı ANKA’ya da hizmet vermeye başladı.

İHTİYACA ÖZEL TASARIM

Savunma sanayinin son dönemde çevreci kullanıma önem verdiğini belirten Oskar Makine Yönetim Kurulu Üyesi Damla Cömert, akülü hizmet araçlarının egzoz ve emisyonsuz olmasının savunma endüstrisinde görünmeyen maliyeleri azalttığına dikkat çekti. Akülü hizmet araçlarının 1,5 TL maliyetle 60 km yol kat edebildiğini belirten Cömert, “Akülü araçlar, geleceğin çevreci teknolojilerine de örnek olacak. Bu araçlar çevreci ve az maliyetli olmasının yanı sıra hizmet sektöründe çözümsüz görünen dertlere de çözüm oluyor. Malzeme taşımadan, tamir servisine, su dağıtımından kar küremeye, servis masasından, yiyecek içecek taşınmasına, yolcu gezdirilmesinden bavul erzak taşınmasına kadar çok değişik formlara girebilen akülü araçlar yük kapasitesine ya da ihtiyaca özel olarak da tasarlanabiliyor” diye konuştu. THY, THK ve TAİ’nin Oskar Makina’nın üretitği akülü hizmet araçlarını kullandığını söyleyen Cömert, bu araçların savunma sanayinin ihtiyacı olan temiz ve kirsiz yakıtla çalıştığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

YEŞİL TEKNOLOJİ ŞART

“Dünyada her yıl motorlu taşıtların 900 milyon ton karbondioksit (CO2) yaydığı belirtiliyor. Elektrikle çalışan makine ve bataryalar artık tüm dünya için kurtarıcı konuma geldi. Sanayide kullanılan 7 yaş sınırında iş makineleri sayısı 53 bin 100 ve bu rakam giderek artıyor. Artan araç sayısına bağlı olarak, ulaştırmada kullanılan yakıt miktarının artması, atmosferde kirletici emisyonların ve karbondioksit(CO2) gazı miktarının hızla yükselmesi, dolayısıyla sera etkisinin oluşması ve iklim değişikliği sorunları, sanayide enerji verimliliği konusunu ön plana çıkardı. Türk savunma sanayinin çevreci yaklaşımı büyük önem taşıyor.”

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=10.12.2011&c=3&i=355808

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: