TÜBİTAK, elektrikli otomobil için 100 milyon lira ayırdı

TÜBİTAK, elektrikli otomobil için 100 milyon lira ayırdı

15 Kasım 2012 0 Yazar: ElektrikliOto

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, elektrikli otomobil projesi başlatacaklarını ve bu işin merkezi olarak Bursa’yı düşündüklerini söyledi.
İçten yanmalı motordan elektrikli otomobile geçişte teknolojinin yarı yarıya basitleştiğini ifade eden Altunbaşak, “Bu fırsatı ülke olarak değerlendirelim istiyoruz. Yatırımın büyük bir kısmını belki TÜBİTAK yapacak ama belli bir noktaya getirdikten sonra bunu bütün sanayiye açacağız.” dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu’nu ziyaret eden TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, elektrikli otomobil projesi için büyük kaynaklarının bulunduğunu ifade ederek, “İlk aşamada 100 milyon liralık kaynak ayırmayı düşünüyoruz. Zaman içinde artarak devam edecek. Onun merkezini de Bursa olarak görüyoruz. Bursa’da da bizim bir laboratuvarımız var. Orayı üs olarak kullanalım diyoruz. Çünkü otomotiv endüstrisinin merkezi Bursa. Ciddi bir yan sanayisi olduğu için Bursa’yı merkez olarak alalım. Öyle bir projeyi bu ayın 26-27’sinde Ankara’da başlatma çalışmamız olacak.” diye konuştu. Elektrikli otomobilin yaklaşık 10 yılının bulunduğuna dikkat çeken Altunbaşak, devlet olarak buradaki yatırımı öngöreceklerini söyledi. Marka geliştirmek için gerekli altyapıyı yaptıklarını ifade eden Altunbaşak’a göre yanmalı motordan, elektrikli motora geçerken teknik bir kırılım var. Pek çok parametre değişecek. Onlar değiştiği zaman yeni fırsatlar doğacak. O fırsatlar da şimdiden öngörülmeli. Bunu tek başına TÜBİTAK yapamaz. Buna KOBİ’ler de el atmalı. Marka çıkarmak isteyen varsa lisans parası almadan ‘buyursun gelsin yapsın’ diyeceklerini ifade eden TÜBİTAK Başkanı, “Burada iki teknolojinin geliştirilmesi gerekiyor. Biri akü teknolojisi çünkü fiyatlarının ucuzlaması gerekiyor. Diğeri akü değişim teknolojisi.” şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, “Bilim ve teknoloji açısından Türkiye 30-40 yıl geride deniyor. Halbuki birçok ülkede çalışan çok sayıda Türk bilim adamımız mevcut. Beyin göçü tersine dönecek mi?” şeklindeki sorusuna Prof. Dr. Altunbaşak, kendisinin 19 sene ABD’de yaşadığını ve şu anda TÜBİTAK’ta görev yaptığını hatırlattı. Bunun bile tersine beyin göçünün başladığını gösterdiğini kaydeden Altınbaşak, “Devamı geliyor. Çok fazla talep var. Benim kurumuma da çok fazla mevcut. Eminim diğer kurumlara, üniversitelere de talep var. Türkiye’nin geri kalması sorusuna gelince; 1992 yılının Türkiye’si ile 2012 yılı Türkiye’si arasında nereden bakarsanız bakın çok ciddi fark var. Gerçekten 1-2 gömlek atladık. Onu düşündüğünüz zaman yurtdışı ve ABD ile aramızdaki fark giderek azalıyor.” şeklinde cevap verdi.

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: