“Türkiye’de 2017’ye kadar 46 bin elektrikli araç yollara çıkacak”

“Türkiye’de 2017’ye kadar 46 bin elektrikli araç yollara çıkacak”

14 Ekim 2011 0 Yazar: ElektrikliOto

Araştırma ve danışmanlık grubu Frost & Sullivan’ın raporunda, Türkiye’de 2017 yılına kadar 46 bin elektrikli aracın karayollarına çıkacağı ve elektrikli araçlara şarj altyapısı sağlamak için 50 binin üzerinde şarj noktasının kurulacağı öngörüsü yer aldı.

Frost & Sullivan’ın “Türkiye’de Otomotiv Endüstrisinin 360 Derece CEO Perspektifi” başlıklı raporuna göre ihracata yönelik kaliteli üretim doğrultusunda faaliyet göstermeye kararlı otomotiv tedarikçileri açısından Türk Otomotiv Sanayisi büyük fırsatlar sunuyor.

Raporda, 2015 yılından önce iç pazarda yıllık hafif araç satış hacminin bir milyona, yıllık üretim hacminin ise 2020 yılında 1,5 milyona ulaşacağı beklentisine yer verildi.

Türkiye otomotiv pazarının, Hindistan, Çin, Brezilya, Güney Afrika pazarları gibi henüz doygunluktan uzak bir konumda bulunduğu dile getirilen raporda, Türkiye’ye il bazında bakıldığında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa gibi büyük şehirlerin ardından Konya, Gaziantep, Şanlıurfa gibi şehirlerin pazar potansiyeline işaret edildi.

Raporda, 2010 yılında dünya genelinde 70,7 milyon araç satıldığı belirtilerek, bu rakamın 2020 yılında 110 milyona ulaşacağı öngörüldü.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa pazarının bu satıştan alacağı payın 8,3 milyon, Türkiye’nin payına düşen araç sayısının ise 1,3 milyon seviyesinde olacağı kaydedildi.

Türkiye otomotiv üretiminin tümüyle Avrupa ve ABD’ye yapılacak ihracata bağlı durumda bulunduğu vurgulanan rapora göre, Avrupa bölgesi ihracat pastasının yüzde 65’ini çeken bölge olarak öne çıkıyor. Raporda, Türkiye’nin Batı Avrupa otomotiv pazarına olan bağımlılığını azaltması için mutlaka Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya ihracat yapacağı pazarlara odaklanmasının büyük önem taşıdığının altı çizildi.

-“Koşullar iç pazara hitap edecek yerli araç üretimini teşvik edici”- Frost & Sullivan Türkiye Araştırma Yöneticisi Mohamed Mubarak, değerlendirmesinde, Türkiye’de araç fiyatlarının yüksekliği ve satılan araçların yüzde 70 ila 75 oranda ithal olmasının, Türkiye’nin iç pazarına hitap edecek yerli araç üretimini teşvik edeceğine inandığını ifade etti.

Mubarak, Türkiye’de otomotiv sanayinin, otomotiv üretimini yapılandırmaya yönelik iyi tanımlanmış devlet desteği, genç nüfus ve hızla artan ARGE faaliyetleri sayesinde yüksek otomotiv vergilerine rağmen yabancı yatırımcının ilgisini çekmeye devam edeceğini belirtti.

Analiz kapsamında araç fiyatı ve büyüklüğü temelinde yedi tüketici segmenti tanımlandı. Fiyat ve segment analizine göre en çok satan modellerin büyük kısmı orta grup segmentine sesleniyor. Ancak alt segmentte yer alan düşük maliyetli araçların ve mikro araçlardaki pazar boşluğunun büyük fırsatlar sunacağı belirtiliyor. Özellikle İstanbul gibi mega şehirlerde mikro arabaların çok popüler olacağı, bununla beraber düşük maliyetli TATA Nano gibi araçların, büyük şehirler dışında eski model araç kullanan tüketicilere hitap edeceği vurgulandı.

Frost & Sullivan’ın 2018 yılı Türkiye iç pazar satışları tahminlerine göre Honda ve Volkswagen’in yıllık yüzde 8’in üzerinde büyüme gerçekleştirmesi beklenirken, kısa bir dönem içerisinde pazar liderlerinin değişebileceği öngörüsü paylaşıldı.

Raporda elektrikli araçlar pazarının 2017 yılına kadar gelişimi de incelendi. Frost & Sullivan Türkiye Araştırma Yöneticilerinden Melih Nalcıoğlu, 2017 yılına kadar Türkiye’nin karayollarında 46 bin elektrikli aracın boy göstereceğini ve bununla birlikte elektrikli araçlara şarj altyapısı sağlamak için 50 binin üzerinde şarj noktasının kurulacağını öngördüklerini ifade etti.

http://ekonomi.milliyet.com.tr/-turkiye-de-2017-ye-kadar-46-bin-elektrikli-arac-yollara-cikacak-/ekonomi/ekonomidetay/11.10.2011/1449431/default.htm

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: