Türkiye, hibrid araçlarda ‘Avrupa’nın Ar-Ge mükemmeli’

Türkiye, hibrid araçlarda ‘Avrupa’nın Ar-Ge mükemmeli’

21 Kasım 2010 0 Yazar: ElektrikliOto

4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla Türkiye’nin ”Devrim” adlı ilk yerli üretim otomobilinin yapımına başlayan Türkiye, bu süreçten 50 yıl sonra DPT desteğiyle TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde (MAM) hibrid araç teknolojileri üzerine Avrupa’nın ilk mükemmeliyet merkezini kurdu.

Gelecek yıl hizmete girecek merkezde, hibrid ve elektrikli araçların tümü veya bir kompanenti, son teknolojilerle ayrı ayrı geliştirilip, test edilebiliyor.

AA muhabirinin TÜBİTAK yetkililerinden aldığı bilgiye göre, TÜBİTAK MAM yerleşkesindeki ”Hibrid Araç Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi Kurulması Projesi”, Türkiye’nin hibrid araçlar konusunda Avrupa’nın ilk mükemmeliyet merkezini kurma projesi olarak DPT desteğiyle 2007’de başlatıldı. Projede, laboratuvar inşaatı ve cihaz altyapısı için 21 milyon TL ayrıldı.

Hibrid ve elektrikli araç çalışmalarına 1998’da başlayan ve Türkiye’nin ilk hibrid elektrikli aracını üreten TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü, daha sonraki yıllarda daha yüksek güç ve farklı konfigürasyonlar içeren araç üretimlerini gerçekleştirdi.

Hibrid ve elektrikli araçların alt komponentlerinin tasarımı ve üretimini de başaran enstitü, Türkiye’nin de bu teknolojiye sahip olmasına büyük katkıda bulundu.

Hibrid Araç Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi, hibrid ve elektrikli araçların tümünün veya her bir komponentinin ayrı ayrı geliştirilmesine ve test edilmesine olanak sağlayacak alt yapıyla donatıldı.

Tasarım ve donanım olarak tamamen cihaz altyapısına uygun olarak inşa edilen merkezde, içten yanmalı motor test dinamometresi, emisyon test sistemi, klimatik ortamda çift akslı şasi dinamometresi, elektrik motoru test dinamometresi ve batarya test sistemleri bulunuyor. TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü, sahip olunan bu altyapı ile hibrid ve elektrikli araçlar konusundaki en son teknolojik çalışmalara ve Türk Otomotiv Sanayi’ne katkı sağlıyor.

Hibrid Araç Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi, her bir hibrid araç komponenti için özel olarak tasarlanan laboratuvarları ve çalışanları için inşa edilmiş ofisleri ile toplam 6 bin metrekare alanda hizmet veriyor. TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde bulunan merkez Teknoloji Serbest Bölgesi’ne ve otomobil üreticilerine yakınlığı ile daha hızlı ve kaliteli bir iş ortaklığına imkan sağlıyor.

-SON TEKNOLOJİK DONANIMLAR-

Proje kapsamında merkeze son olarak maksimum devirli ve çok düşük atalet momentine sahip içten yanmalı motor dinamometresi kazandırıldı. Dinamometre ile farklı orijinal egzost konfigürasyonlarına sahip motorlar test edilebiliyor.

Merkeze ayrıca hibrid ve elektrikli araçların performans testlerinin yapılabilmesi amacıyla bir çift akslı şasi dinamometre sistemi alındı. Böylece araçların ve komponentlerin soğuk ortam koşullarındaki davranışları da incelenebiliyor.

İçten yanmalı motor test dinamometre sistemi ile çift akslı şasi dinamometre sistemi arasında ortak olarak kullanılacak olan Euro VI uyumlu emisyon ölçüm sistemi sayesinde son yıllarda üzerinde hassasiyetle durulan araç ve motor emisyonları üzerine çalışmalar da yapılabiliyor.

Gelecek yılın sonunda tamamlanacak projede, kurulum ve devreye alma işlemleri devam ediyor. 2011 yılının ilk çeyreğinden itibaren otomotiv sanayine hizmet vermesi planlanan merkez, Türkiye’nin hibrid ve elektrikli araçlar konusundaki çalışmalarında önemli bir kilometre taşı olacak.

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: