Türkiye’ye gelemeyecek otomobiller

Türkiye’ye gelemeyecek otomobiller

01 Aralık 2010 0 Yazar: ElektrikliOto

2010 yılı sonuyla birlikte artık konsept olmaktan çıkıp seri üretime hazır hale gelen elektrikli otomobiller, yüzde 37’lik ÖTV yükü nedeniyle Türkiye’ye gelemeyecek. Türkiye’de üretilen bazı modellerin satışa sunulabileceğini ama bu araçlar için bile vergi yükü nedeniyle talebin çok yüksek olmayacağı belirtiliyor.

Renault tarafından Bursa’da üretilecek orta sınıfta yer alan elektrikli Fluence’nin bile fiyatının 90 bin liraya yaklaştığı gözönünde bulundurulursa, 2011 yılıyla birlikte dünyada satışa sunulacak Chevrolet Volt, Nissan Leaf, Opel Ampera, MINI E, Toyota Prius Plug-in, Peugeot iOn, Mitsubishi i-miev ve Citroen C-Zero gibi seri üretime geçen modelleri ağırlıkta olarak elektrikli araçlara teşvik ve vergi desteği sağlayan ülkelerde görme fırsatı bulacağız.

‘Made in Turkey’

Oyak Renault’nun Bursa’da fabrikasında bu yılsonu seri üretimine başlanacak Renault’nun ilk elektrikli aracı Fluence Z.E. önümüzdeki yılın ortasında Avrupa’da satışa sunulacak. 4.5 metre zunluğu ile Fluence’ın elektrik motorlu versiyonu, benzinli versiyonuna göre 13 cm daha uzun tasarlandı. Bataryaların arka koltukların gerisine yerleştirilmesini sağlamak amacıyla, 300 litrelik bagaj hacmi korunarak, aracın arka kısmı tamamen yeniden çizildi. Fluence Z.E.’nin elektrik motoru 95 beygirlik bir güç üretiyor. Azami devir 11.000 devir/dakikaya ulaşıyor. Elektrikli motor azami 226 Nm’lik torkunu hemen kullanıma sunabiliyor. Düşük devirde net ivmelenmeler ve ara hızlanmalar elde ediliyor. Elektrikli araç tam şarj edildiği zaman maksimum 160 kilometre yol katedebiliyor. Aracın azami hızı 135 km/s ile sınırlandırıldı. Motor 22 kWh’lik enerji kapasiteli, 2 farklı yolla yeniden şarj edilebilir bir lityum-iyon batarya ile besleniyor. Kullanıcılar için en yaygın ve en pratik yol standart şarj. Sadece otomobili evdeki bir prize veya kamuya açık bir alandaki şarj noktasına (örneğin bir otoparkta) takmak suretiyle, bu yöntemde, mevcut elektrik gücüne ve aracın tipine bağlı olarak 6 ilâ 8 saat arasında tam şarj yapılmasını sağlıyor. Eğer aracınızı daha hızlı şarj etmek istiyorsanız, Quickdrop sistemi var. Müşteri, sadece 3 dakikada boşalmış olan bataryasını dolu bir bataryayla değiştirebilecek. İnternet üzerinden ön siparişlerin alındığı Renault Fluence Z.E.’nin Avrupa fiyatı 21 bin 300 Euro olarak açıklandı. Bunun yanı sıra batarya kira bedeli için de ayda 79 Euro ödenecek.

Citroen C Zero


C-Zero’da mıknatıslı senkron motor görev yapıyor. 47 kW veya 64 beygir güç sunan tamamen elektrikli motor 180 Nm tork üretebiliyor. Otomobilin orta kısmında konumlandırılmış 330 voltluk lityum-iyon pil sistemi ile çalışıyor. Pil 220 voltluk enerjiyle 6 saate kendini şarj edebiliyor. Ortalama 130 kilometre menzil sunan C Zero, 130 kilometrelik maksimum hıza sahip.

Chevrolet Volt


Otomotiv sektörünün uzun menzilli ilk elektrikli otomobili Chevrolet Volt ABD’de 41 bin dolara satışa sunuldu. İlk aşamada 6 ABD eyaletinde ve ülkenin başkenti Washington’da pazara sunulan Chevrolet Volt, 2011 yılının son çeyreğinde Avrupa ülkeleri ve Çin’de de ABD’yi takiben pazara sunulacak. Araç hem elektrik, hem de benzinle gidebilen elektrikli yakıt sistemine sahip ve emisyonsuz sürüşe olanak sağlıyor. Chevrolet Volt, 16 kWh lityum iyon aküsünde depoladığı elektrik enerjisini kullanarak 60 kilometreye kadar mesafe kat edebiliyor. Akünün enerjisi tükendiği zaman, bir tümleşik alternatör devreye girerek elektrikli tahrik ünitesini enerji ile beslemek için elektrik sağlıyor ve aynı zamanda aküyü şarjlı tutuyor. Bu özellik Chevrolet Volt’un menzilini 500 kilometrenin üzerine çıkarıyor.

Filoyla test ediliyor

MINI’nin elektrikli modeli MINI E, gücünü yüksek performanslı, yeniden şarj edilebilir lityum-iyon akü tarafından beslenen 150kW (204 beygir) elektrikli motordan alıyor. BMW Group, MINI E’den oluşan tamamen elektrikle çalışan bir filoyu, günlük trafikte kişisel kullanım için yollara çıkaran dünyanın ilk premium otomobil üreticisi olarak öne çıkıyor. MINI E, başlangıçta Amerika’da ve sonrasında da Avrupa’da uygulanan bir pilot projenin parçası olarak, seçilmiş kişilere ve kurumsal müşterilere sunuluyor. Böylece geniş ölçüde uygulanabilir deneyim kazanılıyor ve bu deneyimler seri üretime konu olacak araçların tasarımında değerlendiriliyor.

Mitsubishi i-Miev

i-Miev, 130 kilometre hıza ulaşırken, tek bir şarjla 160 kilometrelik bir yolu rahatlıkla alabiliyor. 220 volt enerjiyle ortalama 7 saatte full şarj edilen araç, 330 volt ile yarım saatte yüzde 80 şarj edilebiliyor.

Nissan Leaf


Nissan’ın tam elektrikli otomobili Leaf uzun süredir otomotiv dünyasının gündeminde olan bir model. 2010’un En Yeşil Otomobili seçimlerinde de 5 finalist arasına giren başarılı model, Avrupa’da 2011 yılının en iyi otomobil finalistleri arasında. Seri üretimine başlanan araç aralık ayında Japonya ve Amerika’da satışa çıkacak. Tek bir şarjla 150 km gidebilen Leaf’in 140 km/s maksimum hız yapabilen aküsü, 200 voltluk şebekede 8, 100 volkluk şebekedeyse 16 saatte doluyor. Bununla birlikte 200 voltluk hızlı şarj istasyonlarında bu süre 30 dakikaya kadar düşebiliyor. Araçta en yakın şarj istasyonunu bulabilen ya da fişe takılsa bile elektriğin ucuz olduğu saatlerde şarjı başlatan sistemler de kullanılmış. Leaf’in yılda 50 bin adet üretilmesi planlanıyor. Araç, önde bulunan priz yardımıyla şarj ediliyor.

Opel Ampera

Opel’in ilk elektrikli modeli Ampera, Avrupa’daki ilk sıfır emisyon ve günlük kullanıma uygun otomobil olacak. Standart bir elektrik prizine bağlanmak suretiyle şarj edilebilen Opel Ampera, dört yolcu kapasiteli, beş kapılı ve geniş bagaj alanına sahip. Ampera menzil kaygısı olmadan 500 kilometreden fazla seyahat imkanı sunuyor. 150 beygire karşılık gelen 370 Nm anlık tork sağlayan aracın sıfırdan 100 kilometreye hızlanma süresi yaklaşık 9 saniye. 161 kilometre maksimum hıza ulaşan aracın satışına 2011 yılında başlanacak.

Peugeot iOn

Fransa’da 2011 yılı başında ayda 499 Euro taksitle satışa sunulacak araç 100 kilometrede 1.5 Euro kullanım maliyetine sahip. Araç 150 kilometre menzile ve 130 kilometre maksimum hıza sahip.

Prius da fişlendi

Elektrikli araçlara giden yolda kısa ve orta vadede elektrik prizinden şarj edilebilen hibrid, yani Plug-in Hibrid (PHV) teknolojisini en etkin ve verimli çözüm olarak gören Toyota, PHV ile elektrik enerjisinin tükendiği noktada, bilinen tam hibrid özellikleri ile sürüş imkanı sunuyor. Prensip olarak hibrid sisteminin teknik alt yapı olarak kullanıldığı Prius PHV, normal bir hibridden farklı olarak daha uzun elektrikli sürüş menziline sahip. Bu özelliği ile PHV, şehir içindeki kısa mesafeli sürüş beklentisini sıfır emisyon ile karşılıyor. Toyota hibrid araçlarında ilk kez kullanılan ve uzun menzil ve yüksek performans sunan lityum-iyon pil, standart bir 230 Volt prizden sadece 1.5 saatte şarj edilebiliyor. Yüksek performanslı lityum-iyon pil sayesinde Prius PHV, EV modunda 100 km/s maksimum hıza ulaşıyor ve EV sürüş modunda 20 kilometre menzile imkan tanıyor.

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: