Yerli otomobil için 50 yıldır hevesliyiz, enerjimiz 3 ay sonra belli olacak!

Yerli otomobil için 50 yıldır hevesliyiz, enerjimiz 3 ay sonra belli olacak!

24 Mart 2011 0 Yazar: ElektrikliOto

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve hükümetin bazı bakanları son dönemde otomotiv sektörünü yakın markaja almış durumdalar. Hedef, büyüyen pazarla birlikte yerli denebilecek bir otomobil markasının çıkarılması. Yaklaşık 4 ay önce başlayan bu gündem, OSD’nin seçim öncesi hükümete sunacağı raporla yeni bir boyut kazanacak.
Otomotiv sektörünün gündeminde son 4 aydır ilginç bir konu var; yerli otomobil. Türkiye’nin 1960’larda Devrim’le başlayan Anadol’la devam eden ve kuş serileriyle ‘özgün’leştirdiği yerli otomobil serüveni şimdi yeniden alevlendi. Ateşi yakan bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet oldu. Konu, otomotiv sektörünü geleceğe taşıyacak strateji belgesiyle birlikte bu işin duayenlerine yeni bir ödev vermek olarak da algılanabilir. Önemli olan nasıl algılandığı değil nasıl bir sonuç beklendiği. Son olarak geçen hafta İstanbul Sanayi Odası’ndaki Otomotiv Sanayi Derneği genel kurulunda da ‘yerli otomobil’ ana gündemdi. Otomotivcilerin konuğu Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “pazarın bir milyona doğru koştuğunu, bu Pazar ortamında ithalata daha fazla pay kaptırmamak gerektiğini, yerli otomobille ilgili proje geliştirenlerin bu işten kazanacağını” dile getirdi.

Üstelik bu konudaki tüm gelişmeleri net hatırladığını gösterircesine kürsüden Tofaş CEO’su Ali Pandır’a hitaben “Ali bey 200 bin adet satmak yerli otomobil geliştirmek için yetmez mi?” dedi. Süreci başından beri takip eden biz gazeteciler Pandır’ın 8 Aralık’ta “Yerli otomobil için en az iç pazarda 300-350 binlik satış rakamı gerekir.” sözlerini hatırladık. Bakan Ergün de unutmamıştı. Evet, yerli otomobil konusundaki ilk söz zaten 8 Aralık’ta İstanbul’da katıldığı Automotivist panelinde Bakan Ergün’den çıkmıştı. Çok değil 4 aylık süre içinde Başbakan Erdoğan’dan işadamı Rahmi Koç’a Ford Başkanı Alan Mullaly’den Karsan CEO’su Jan Nahum’a birçok isim yerli otomobil konusunda bir şeyler söyledi. OSD bu konuda bir komite kurdu, büyük bütçelerle çalışmalar yapılıyor. Seçimden önce Türkiye’nin yerli otomobil konusundaki ‘enerji’si biraz daha ortaya çıkmış olacak. Peki ilk günden bugüne yerli otomobille ilgili kim hangi sözlerle gündeme geldi…

Tarih: 8 Aralık 2010

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İstanbul’da katıldığı Automotivİst kongresinde Türkiye’nin otomotivde geldiği konumda en önemli eksiğinin uluslararası bir marka geliştirme olduğunu belirterek, “Devrim ve Anadol gibi iki proje olumsuz kampanyalarla boğulmuş, yok edilmiş. Bugün hiçbir şekilde böyle bir duruma izin vermeyiz. Anadol’un halen bir marka olarak şahlandırılabileceğini düşünüyorum. Bugün şartlar uygun hale geliyor. Önemli olan, katma değeri Türkiye’ye gelecek bir markanın oluşmasıdır. Bunu ister bir marka kendisi yapar, ister birlikte bir araya gelerek yaparsınız.” dedi.

Bakan Ergün’ün marka geliştirme teklifini ilk değerlendirenlerden biri olan Tofaş CEO’su Ali Pandır, bir markanın uluslararası düzeyde başarılı olması için kendi pazarında 300-350 binli satış rakamlarına çıkması gerektiğini, en az 10 yıl Avrupa’da, ABD ve Japonya’da, Çin’de yıllık 50 milyon dolar tanıtım bütçesi ayrılması gerektiğini söyledi.

Tarih: 21 Ocak 2011

TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) 41. Olağan Genel Kurulu’na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aralarında Rahmi Koç’un da olduğu sanayicilerden, yerli bir otomobil üretmelerini istedi. 2010’da Türkiye’de otomobil satışlarının tüm zamanların rekorunu kırdığını hatırlatan Erdoğan, hem ihracat hem de iç satışlardaki canlanmaya dikkat çekerek “”Geçen akşam Sayın Rahmi Koç’a dedim, ‘artık soyadınız gibi bir marka ile şurada biz yerli otomobilimizi üretelim ve dünyaya diyelim ki, bak bu da artık bizim otomobilimiz.’ Bunu başaralım. Hepsi burada montajı yapılan otomobiller olmasın. Şu anda otomotiv sektörü içinde olan babalar burada. Bu işi halledin. Bir araya gelerek mi yaparsınız, yok ben bunu kendim de yaparım mı dersiniz. Nasıl arzu ederseniz. Artık yapalım. Türkiye’ye ve Türk’e bu yakışır. Bunu yapmamız lazım.” dedi.

Tarih: 25 Ocak 2011

Geçen yıl 5.4 milyar dolarlık ihracatla toplam otomotiv ihracatının üçte birini gerçekleştiren yan sanayiciler gelişmelerden memnun. Yan sanayicileri temsil eden TAYSAD Başkanı Celal Kaya, “Konuyu açığa kavuşturmakta fayda var; ilk olarak aralık ayında Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün dile getirdiği, sektör toplantılarında bizlere de söylediği yerli otomobil konusu bir marka hevesi değil. Daha çok katma değeri Türkiye’de kalacak bir üretim projesi olacak. Bu aynı zamanda mevcut yatırımlardan birinin içinde, o şirketin çatısı altında olabilecek bir proje.” dedi. Kamyon, otobüs, savunma ve traktör alanlarında dünyaya yayılmış Türk markaları olduğunu vurgulayan Kaya, otomobilde mevcut fabrikalara yeni bir proje verildiğinde o modelin ömrü bittiğinde yeniden pazarlık sürecinin başladığını hatırlattı. Bazı fabrikaların ise bir türlü uluslar arası üretim alanı haline gelemediğini belirten Kaya, yerli otomobil üretelim hedefinin bu noktada önem kazandığını dile getirerek, “Kendi savaş gemimizi, tankımızı, insansız hava aracını, farklı amaçlara uygun savunma araçlarını, yüzer köprüyü yapıyoruz. Ama 50 yıllık serüvenimizde bir araç geliştirmemek zor geliyor. Ancak biz yan sanayi olarak buna hazırız.” diye konuştu.

Tarih: 27 Ocak 2011

OSD Başkanı Kudret Önen, yerli otomobil konusunu ana gündem olarak ele aldıklarını söyledi. OSD’nin iki traktör üreticisi dışındaki 13 üyesi, yerli otomobil için bir rapor hazırlayacak ve bir komite kuracak. Tüm üyelerin görüş ve önerileri dikkate alınarak hazırlanacak rapor seçim öncesi Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e sunulacak. Kudret Önen, yerli otomobil konusunda Başbakan’ın sözlerinin Türkiye’nin en önemli sektörünün gelişmesi ve büyümesi için çok önemli bir mesaj olduğunu söyledi. OSD’nin yerli otomobili detaylarıyla masaya yatıracağını belirten Önen, “Bir otomobilden bahsediyorsak global bir markanın tasarım ve üretiminden, en önemlisi dünya çapında pazarlanmasından bahsediyoruz. Tüm bu ince detayları tek tek araştırma kararı aldık. Neler olacak hepsini göreceğiz.” diye konuştu.

Tarih: 28 Ocak 2011

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Soy isminiz gibi yerli otomobiller üretin’ çağrısına, “Teknolojik açıdan biraz imkân dışı gibi gözüküyor ancak elimizden geleni yaparız.” karşılığını verdi. Rahmi Koç, yerli araç üretiminde topu OSD’ye atarak, “Yerli otomobil meselesi OSD’nin işidir. Onlar şu anda konuyu tetkik ediyor. Neticeleri bize bilgi verecekler.” dedi.

Tarih: 2 Şubat 2011

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği ‘Türk otomobili’ konusunda en önemli adımlardan biri New York’ta yaşandı. Karsan’ın 13 dünya devinin arasından sıyrılarak Ford ve Nissan’la birlikte finale kalan aracı New York Car Classic Club’da Amerikalıların beğenisine sunuldu. Karsan murahhas azası Jan Nahum, New York taksi ile başka metropollerin ihalelerine girebileceklerini söyledi. Karsan’ın V1 adını verdiği taksi konsepti, New York’ta yapılan ankette de birinci seçildi.

Tarih: 26 Şubat 2011

İki dünya devi ile birlikte finale kalan şirket, Türkiye’de destek görmeye devam ediyor. Başbakan Erdoğan, Karsan Murahhas Azası Jan Nahum’la İstanbul’da bir araya geldi. Nahum’un bir süre önce Başbakan Erdoğan’dan görüşme talep ettiği biliniyor. Four Seasons otelinde Ar-Ge merkezi kuran şirketlere verilen ödül törenine katılan Erdoğan, daha sonra Nahum’la özel olarak bir araya gelerek desteğini iletti. Başbakan, ortada gerçek bir araç varsa destek hazır mesajı verdi.

Tarih: 18 Mart 2011

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, geçen hafta katıldığı OSD Genel Kurulu’nda otomobil pazarının büyümeye devam edeceğini belirterek, yerli otomobil konusunda erken davranan girişimcinin kazanacağını söyledi. 5 yıl içinde Türkiye’de otomobil pazarının bir milyona ulaşacağını vurgulayan Ergün, bu artışla birlikte dış ticaret açığı ortaya çıkmadan yerli otomobil konusuna ağırlık verilmesinin önemine değindi. Ergün, Türkiye’de iç pazar satışlarının sadece üçte birini yerli ürünlerin oluşturduğunu, tüketicilerin üretilen modellerden tatmin olmadığı için ithal modellere yöneldiğini kaydetti. İthalattaki artışa dikkat çeken Bakan Ergün, otomotiv sektörünün temsilcilerine bu konuda uyarıda bulundu. Buna göre, Türkiye’de satılan araçların üçte ikisi ithal. Bakan Ergün sözlerini şöyle sürdürdü: “Pazarın 2011’de bu canlılığını sürdürmesi halinde dış ticaret dengesi eksiye dönecek. “Biliyoruz yerli marka meydana getirmek zor ama idealist ve cesur olmak gerekiyor. Hükümet destek veriyor. Halk böyle bir aracı istiyor. 1 milyon adetlik bir pazarda yerli markanın yüzde 20 pazar payı alacağını düşünüyorum, müsterih olun. Helvayı yapacak her şey var. İdealist ve cesur bir usta lazım.”

Kaynak : http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1112085&title=yerli-otomobil-icin-50-yildir-hevesliyiz-enerjimiz-3-ay-sonra-belli-olacak&haberSayfa=0

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: