
ICHET Genel Direktörü Dr. Hatipoğlu: Otomotiv sektörünün geleceği hidrojende
22 Ekim 2010ICHET Genel Direktörü Dr. Hatipoğlu: Otomotiv sektörünün geleceği hidrojende
Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (ICHET) Genel Direktörü Dr. Mustafa Hatipoğlu, otomotiv sektörünün yakın zamanda elektrikli araçl
Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (ICHET) Genel Direktörü Dr. Mustafa Hatipoğlu, otomotiv sektörünün yakın zamanda elektrikli araçlara geçmeye başlayacağını, ancak mevcut teknolojilerle bugünkü koşullarda bu araçların enerji depolama kaynaklarının yeterli olmadığını iddia etti. Hatipoğlu, hidrojen yakıt pilinin hibrit ve elektrikli araçların önemli bir parçası olacağını savundu.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bursa’da bulunan Dr. Mustafa Hatipoğlu, otomotiv sektöründe hidrojenin önemine değindi. Gidilecek mesafeleri ve yakıt ömrünü uzatmak için hidrojen gerektiğinin altını çizen Hatipoğlu, hidrojen yakıt pilinin hibrit ve elektrikli araçların önemli bir parçası olacağını vurguladı.
Brüksel’de 2009 yılında yapılan bir toplantıda dünyanın önde gelen otomotiv firmalarının önemli bir bildiri yayımladığını hatırlatan Hatipoğlu, şöyle devam etti: “2015 yılından itibaren dünya yollarında yüz binlerce hidrojen yakıtlı araç kullanılmaya başlanacak. Bunun sonucunda Japonya’nın önde gelen otomotiv firmalarından biri bizi ziyaret ederek, ilerleyen yıllarda 50 bin adet hidrojen yakıt pilli araç üreteceğini ve bu araçları dünya piyasasında satacaklarını söyledi. İstanbul için de belli bir oran ayrılmış durumda. Gerekli dolum istasyonlarının da kurulacağı proje kapsamında, ortak çalışma için bize başvurdular.”
“TÜRKİYE GÜNEŞ ENERJİSİNE YÖNELMELİ”
Türkiye açısından değerlendirildiğinde en uygun ve en bol yenilenebilir enerji kaynağının güneş olduğunu dile getiren Dr. Hatipoğlu, “Maalesef yenilenebilir enerji konusunda bugünkü teknolojilerin fiyatı biraz yüksek. Ancak gün geçtikçe ve teknolojiler geliştikçe bu rakamlar düşüyor. Sonuçta güneşe ağırlık vermemiz gerekiyor. Dünyada bunu yapıyor zaten. Bunun yanı sıra rüzgâr teknolojisinin de Türkiye’de yeterli kaynağa sahip olduğunun unutulmaması gerekiyor.” diye konuştu.
Dr. Hatipoğlu, Türkiye’de jeotermal enerji konusunda özellikle Ege bölgesinin öne çıktığını ancak jeotermal enerjinin tek başına Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamada yeterli olamayacağını ifade etti.
“VERİLECEK TEŞVİKLER AR-GE’YE YÖNELİK OLMALI”
Dr. Mustafa Hatipoğlu, yeni teknolojilerin önündeki engelleri kaldırmak ve yenilenebilir enerji konusunda yapılacak yatırımlara yönelik verilecek teşvik ve desteklerin bakanlığın yapması gereken çalışmalar arasında olduğunu kaydetti. Dr. Hatipoğlu, bu yöndeki teşviklerin yerli yatırımcılara yönelik olması ve Ar-Ge çalışmalarını hedeflemesi gerektiğini sözlerine ekledi.