Toyota yerli otomobil üretiminde iddialı

Toyota yerli otomobil üretiminde iddialı

06 Ocak 2012 0 Yazar: ElektrikliOto

Toyota Satış ve Pazarlama A.Ş.Ceo’su Ali Haydar Bozkurt, yerli otomobilin Türkiye için bir fırsat olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin bulunduğu coğrafya başta olmak üzere mevcut potansiyeli, üst düzey mühendislik hizmetleriyle bir ‘otomobil üssü’ olabileceğini söyledi.

Haber: Yerli Otomobil Üretim Çalışmaları

Toyota Satış ve Pazarlama A.Ş. Ceo’su Ali Haydar Bozkurt, yerli otomobilin Türkiye için bir fırsat olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin bulunduğu coğrafya başta olmak üzere mevcut potansiyeli, üst düzey mühendislik hizmetleriyle bir ‘otomobil üssü’ olabileceğini söyledi. Bozkurt, ‘yerli otomobil projesi’ için hemen bugün düğmeye basılsa dahi işin meyvelerinin toplanması için 8-10 yıl beklenilmesi gerektiğini vurguladı.

Adana Güney Rotary Kulübü’nce; Meslek Hizmetleri Ödülü’ne layık görülen Bozkurt, ödülü almak için geldiği Adana’da, HiltonSA Adana Oteli’nde gazetecilerle bir araya gelip, yerli otomobil ve elektrikli otomobil konularında açıklamalarda bulundu. Yerli otomobil konusunun birçok açıdan ele alınması gerektiğini belirten Bozkurt, şöyle konuştu: “Burada, yerli otomobilin tam tanımı nedir? Sıfırdan bir marka oluşturmak mı, yoksa Türkiye’de üretilen otomobillerin millileştirilmesi mi? Elbette sıfırdan bir Türk

markası oluşturmak. Ancak yepyeni bir marka oluştururken, üretilecek olan otomobilin en küçük civatasının dahi Türkiye’de üretileceği yönündeki bir yaklaşımda bulunmak doğru değil. Hükümet yetkilileri de bu konuda böylesi bir yaklaşım içinde olmadıklarını dile getirdi.”

YERLİ OTOMOBİL KONUSU ÇOK İYİ PLANLANMALI

Öncelikli olarak yapılması gerekenin; bir markanın geliştirilmesi ve zaman içinde otomobil üretiminde kullanılan parçalarda yerli üretimin artırılması olduğunu anlatan Bozkurt, söz konusu plan üzerinde çok iyi çalışılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Bozkurt, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çünkü bugün dünya devleri, pazarlarda tutunabilmek için çok ciddi bir rekabetle karşı karşıya kalıyor. Bunun etkisiyle de çok zor şartlar altında ayakta kalabiliyorlar. İşte böylesi bir rekabet ortamında

oluşturacağınız markanın arkasında çok ciddi bir Ar-Ge desteği olması şart.”

OTOMOTİV YAN SANAYİ VE MÜHENDİSLİK KONUSUNDA ÇOK İYİYİZ

Türkiye’deki otomotiv yan sanayinin çok iyi bir durumda olmasına rağmen bunun yerli otomobil için yeterli olmadığını savunan Bozkurt, yan sanayinin çok daha iyi bir noktaya taşınması ve teknolojinin geliştirilmesinin bir zorunluluk olarak öne çıktığını vurguladı.

“Eğer bir teknoloji geliştiremediğiniz zaman ortaya çıkarttığınız markanın uzun ömürlü olma şansı çok az oluyor” diyen Bozkurt, ülke olarak, aynı zamanda mühendislik hizmetlerinde de çok iyi bir noktada olduğumuzu söyledi. Bozkurt, “Ben iddia ediyorum ki, böylesi bir otomobili Türk mühendisler dizayn edip üretip yapar. Teknik anlamda herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacağımızı düşünmüyorum” ifadesini kullandı.

YERLİ OTOMOBİL ORTA VADELİ BİR İŞ BUNUN İÇİN 5-6 YIL BEKLEMELİSİNİZ

Üretilecek olan yerli otomobillerin sadece iç pazarda satılması öngörülerek üretilmesinin yanlış olduğu gibi bu tarz bir yaklaşım halinde üretim maliyetlerini dahi karşılamayacağının altını çizen Ali Haydar Bozkurt, bu noktada da yerli otomobilin dünya pazarlarına da açılması gerektiğini söyledi. Burada milyon adetlik bir üretimden bahsettiklerini anlatan Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyelim ki, üretilen bir milyon aracın 200 binini Türkiye’de sattınız, geri kalanını dünya ülkelerine satmalısınız.

Bu anlamda da markanın pazarda ciddi anlamda tutunabilmesi için ona yeni Pazarlar bulmanız ve markayı çok iyi tanıtmanız lazım. Ancak, ‘bu iş hemen yarın olsun’ diye konuya bakmak doğru değil. Bu işin her aşaması doğru ve çok iyi planlanmalı. Yerli otomobil konusunda bugün düğmeye bastığınızda işin meyvelerini toplamak için 5-6 yıl beklemek zorundasınız. Bu iş, uzun soluklu bir iş.”

YERLİ OTOMOBİL İÇİN EN AZ 8-10 YILLIK BİR ZAMANA İHTİYAÇ VAR

Türkiye’de üretilen otomobillerin içindeki yerlilik oranının artırılması önerisini gündeme taşıyan Bozkurt, bunun yanında üretilen model sayısının çoğaltılmasının teşvik edilmesi gerektiğini, tüm bunların ardından ancak yerli otomobil üretilebileceğini savundu. Türkiye’nin kendi otomobilini üretebilecek potansiyele sahip olduğunu, ancak bu sürecin iyi ve doğru bir şekilde planlanması gerektiğini kaydeden Bozkurt, bugün projenin hayata geçirilse dahi bu konudaki çalışmaların 8-10 yıllık bir zaman dilimini

alacağını vurguladı ve bugün sektöre yön veren firmaların, bir otomobil modeli oluşturmak için üzerinde 4 yıl çalıştığını hatırlattı.

TÜRKİYE BİR OTOMOBİL ÜSSÜ OLMA FIRSATIYLA KARŞI KARŞIYA

Tek bir modelle bir milyon adetlik üretime gidilmesinin doğru olmadığını, model çeşitliliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Bozkurt, sadece arabanın dizayn edilmesinin yetmeyeceğini, bunun pazarlanmasının da uzun soluklu bir süreç olduğunu belirtti.

Yerli otomobil üretilmesinin Türkiye için bir fırsat olduğunu, bunun yanında Türkiye’nin bulunduğu coğrafya başta olmak üzere ulaşımdaki üstünlükleriyle birlikte mühendislik hizmetleriyle de bir otomotiv üssü olma fırsatıyla karşı karşıya bulunduğunu belirten Bozkurt, bugün Türkiye’nin parlayan bir yıldız olduğunu, böylesi bir ortamda da fırsatların çok iyi değerlendirilmesi çağrısında bulundu. – Adana

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: