Elektrikli araba bataryasının ömrü ne kadardır?

Elektrikli araba bataryasının ömrü ne kadardır?

19 Ağustos 2021 0 Yazar: ElektrikliOto

“Mevcut tahmin, bir elektrikli araba bataryasının 10 ila 20 yıl dayanacağı yönünde. Aşırı sıcaklıklardan, aşırı şarjdan ve aşırı deşarjdan kaçınılarak ve hızlı şarj sınırlandırılarak kullanım ömrü uzatılabilir.”

 

Mevcut tahmin, ortalama bir elektrikli araba bataryasının değişim gerekmeksizin 10 ila 20 yıl dayanacağı yönündedir. Kia, elektrikli araç portföyü için 3 ila 10 yıl/150.000 km veya 100.000 mil batarya kapasitesi garantisi sunar. Tam rakamlar yaşadığınız ülkeye göre değişim gösterebilir.

 

Elektrikli otomobil araştırmasından öne çıkan rakamlar Dünya çapında 6.300 araçlık bir araştırmayı kapsayan veriler aslında elektrikli otomobillerle ilgili birçok soruya cevap veriyor. Bu maddeler arasında ilk dikkatimizi çeken şey bataryaların sıcak iklimlerde çok daha fazla ömür kaybı yaşadığı oldu. Bununla birlikte hızlı şarj teknolojileri de yine bu alandaki performansa negatif etki yaratan parçalar arasında karşımıza çıkıyor. Amerika’da yer alan bir araç kiralama şirketinde hizmet veren Tesla Model X‘in baz alındığı bir değerlendirmede aracın yaklaşık 531.000 kilometreyi geride bıraktığını görüyoruz. Fabrika çıkışında yaklaşık 420 kilometre menzil vadeden Model X’in şu andaki geldiği seviye ise 321 kilometre dolaylarında. Bu da yarım milyon kilometrenin ardından bataryanın ilk günkü performansından yüzde 23 kayıp yaşadığı anlamına geliyor. Genel Tesla kullanıcıları ise araçlarının 250.000 kilometreyi devirmesiyle birlikte yaklaşık yüzde 10‘luk bir kayıp yaşadıklarını söylüyor.

Araştırmaya içerisinde araç tercihini doğrudan etkileyecek nitelikler de karşımıza çıkıyor. Geotab’a göre bataryada kullanılan soğutma sisteminin yöntemi de ciddi bir belirleyici etmen yaratıyor. Nitekim Tesla’da var olan sıvı soğutma yıllık yüzde 2,3 kaybı getirirken, 2015 model Nissan Leaf’teki pasif hava soğutma sistemiyle birlikte bu oran yüzde 4,2‘ye yükseliyor. Araştırmada “ben elektrikli aracı sık kullanırsam da batarya ömründen yerim” diyenleri yanıltacak sonuçlar da karşımıza çıkıyor. Rakamlar sık kullanım için böyle bir veri ortaya koymazken daha çok kullanılan koşulların ve bataryayı şarj eden kaynakların düşüşte anahtar etmen oynadığını gösteriyor. Sık sık hızlı şarj kullanma da batarya ömründen götüren önemli maddeler arasında. Tüm bu parçaları üst üste getirdiğimizde ise kullanıcılara araçlarını yüzde 20 ile yüzde 80 arasında şarj etmesi ve hızlı şarj kullanımının mümkün mertebe en aza indirmesi gibi önerilerin yapılabileceğini görüyoruz. Üreticilerin de zaman zaman yayınlayacakları güncellemeler ile batarya ömürlerini korumak adına adımlar atması da yine karşımıza çıkacak önlemlerden olacak.
Elektrikli araç bataryasının ömrünü etkileyen faktörler
Elektrikli araçlardaki lityum iyon polimer bataryalar, kullanım ömürleri boyunca kapasitelerinin bir kısmını kaybeder, ancak bataryanın ne kadar dayanacağı çeşitli faktörlere bağlıdır. Sürücüler bu faktörleri göz önünde tutarak araçlarındaki bataryanın ömrünü uzatabilirler.

Aracınızın bataryasının ömrünü uzatmak için ipuçları:

  1. Aracınızı çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda uzun süre bırakmayın. Aşırı sıcak veya soğuk hava, aracın bataryasına ciddi hasar verebilir veya sürüş menzilini düşürebilir.
  2. Bataryanızı en verimli aralıkta, yani batarya kapasitesi %20 ve %80 arasındayken şarj edin. Şarj sırasında ortaya çıkan ısı bataryaya zarar verebileceğinden, elektrikli arabalarda kullanılan batarya her zaman tam şarj edilmediğinde daha uzun dayanır. Benzer şekilde, bataryanın neredeyse tamamen boşaltılmasından da kaçınılmalıdır.
  3. Hızlı şarja çok başvurmayın DC şarj istasyonlarına sık sık gitmeyin, çünkü hızlı şarj çok fazla kimyasal reaksiyona yol açar ve aşırı ısı enerjisi ürettiği için pilin şarj tutma kapasitesini zayıflatır.
Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: