Kadınlar “Hibritkit” üretecek

Kadınlar “Hibritkit” üretecek

24 Temmuz 2011 0 Yazar: ElektrikliOto

Garanti Bankası’nın kadın girişimciler için düzenlediği yarışmanın bu yılki birincisi Zeynep Rüstemoğlu, kendisine ödül kazandıran savunma sanayiindeki işinin yanına bir ilginç iş daha eklemeye hazırlanıyor. Zırhlı araçlar için ısıtma ve yangın söndürme sistemleri yapan Rüstemoğlu, benzinli ve dizel otomobilleri hibrite çevirecek ‘Hibrikit’ için Sanayi Bakanlığı’ndan onay bekliyor.

GARANTİ Bankası’nın Ekonomist Dergisi’yle birlikte düzenlediği “Kadın Girişimci Yarışması”nda 5 bin 600 kadını geçerek birinci olan Zeynep Rüstemoğlu, yaptığı iş kadar yapacağı iş ile de dikkatleri çekiyor. Her ne kadar “Üretimin cinsiyetine inanmıyorum” dese de erkek egemen bir sektörde faaliyet gösteren Rüstemoğlu, benzinli ve dizel otomobili hibrite çevirecek çok daha geniş kitlelere yönelmeyi planlıyor.

İşten çıkarıldı, iş sahibi oldu

Ankaralı bir işkadını olarak tanınan Zeynep Rüstemoğlu, Antakyalı 4 çocuklu bir ailenin büyük kızı olarak dünyaya geliyor. Kariyer öyküsü, 1990 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) zırhlı araç üreten bir şirkette çalışmaya başlamasıyla şekilleniyor. Bu firmanın teknoloji transfer departmanında çalışan Rüstemoğlu, firmanın TSK’ye yaptığı proje bitince işsiz kalıyor. Ancak bu durumu fırsata çeviren Rüstemoğlu, 1995 yılında, yıllarca birlikte çalıştığı arkadaşıyla birlikte Forum Mühendislik’i kuruyor. TSK’nın yerli imalatı desteklemek adına satın alacağı malzemelerde yerli katkı payına önem vermeye başlamasıyla Forum Mühendislik’in de önü açılıyor.

Zeynep Rüstemoğlu’na ne iş yaptığını sorduğunda, ilk söylediği “Ben savunma sanayinin iyi tarafındayım” diyor. Onun ürettiği teknolojiler saldırı amaçlı değil, bizzat askerleri korumaya yönelik. Üstlendiği işlerin uzun uzun adlarını yazmak da mümkün. Ancak özetle, Rüstemoğlu TSK’nın ihtiyacı için zırlı araç ve tanklarında kullanılan ısıtıcı ve otomatik yangın söndürme sistemlerini üretiyor. Süreç içinde ortağıyla ayrılarak yoluna tek başına devam eden Rüstemoğlu, bugün bu sistemleri TSK’nın yanı sıra Suudi Arabistan, malezya gibi ülkelere de ihraç ediyor. Garanti Bankası’nın yarışmasına başvurduktan sonra diğer hikayeleri dinleyince kendi hikayesine ona çok sıradan geliyor. Ancak bugüne kadar başardıklarıyla jüriyi etkileyen Rüstemoğlu, yeni projesiyle de dikkatleri üzerine çekmeye hazırlanıyor.

‘Hibrikit’le çevreci arabalar

Savunma sektöründeki deneyimini birkaç yıl önce elektronik ve otomosyon alanında değerlendirmeye yönelen Rüstemoğlu, süren çalışmaların sonucunda bir kit (Hibrikit) geliştirmeyi başarıyor. Benzinli ve dizel araçlar bir kitle hibrite dönüşebilecek. Böylece petrol türevi bir yakıta ihtiyaç duyulmadan, akünün kendi kendini yenilemesiyle enerji üretileceği için, arabalar otomobil çevreci olacak. Rüstemoğlu, bu işin patentini almış, ilk prototip çalışmaları da tamamlamış. Şimdi bu projeyi hayata geçirmek için Sanayi Bakanlığı’ndan onay bekliyor. Elektrikli otomobil teknolojiinin geliştiğinden, ancak herkesin bir anda elektrikli otomobil almasının mümkün olamayacağı fikrinden çıkan Zeynep Rüstemoğlu, bu konuda şu bilgileri veriyor: “Dünyada 2013 yılında uygulamaya geçecek olan emisyon standartlarına ciddi bir alternatif sunacak olan bu teknoloji sayesinde, trafikte bulunan araçların da 3.4 saat içinde hibrit araca dönüştürülmesi mümkün olabiliyor. Bu sayede yüzde 30’a varan enerji tasarruf sağlanabiliyor.”

Riskli konularda vizyon sahibi olun

GARANTİ Bankası’nın Beyoğlu’ndaki yeni kültür merkezi Salt’ta biraraya geldiğimiz Zeynep Rüstemoğlu, kendi başarı öyküsünü diğer girişimcileri, özellikle de kadın girişimcileri cesaretlendirmek için anlatıyor. “Başkalarının risk olarak gördüğü konularda vizyon sahibi olun” diyen Zeynep Rüstemoğlu, “Kendinize güvenin ve çok çalışın” diye de ekliyor. Aldığı ödül sonrasında, bu yarışmanın bir girişimci için çok önemli olduğunu anlatıp duruyor. Garanti Bankası’ndan aldığı 20 bin liralık ödülü, “Birkaç yıl sonra seni bu yarışmada görmek istiyorum” diyerek, başka bir arkadaşına veren Rüstemoğlu,
bu yarışmayı neden önemsediğini ise şöyle anlatıyor: “Öncelikle yaptığınız çalışmaların, verdiğiniz emeklerin fark edilmesi, ödüllendirilmesi çok güzel. Ayrıca böyle bir yarışma iş teklifleri açısından da önünüzü açıyor. Değişik ülkelerin ateşeliklerinden, görüşme davetleri aldım.”

Yarışan kadın girişimci sayısı 5 yılda yüzde 5 bin arttı Garanti hedef büyüttü

GARANTİ Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, kadın girişimciye yönelik çalışmalara 2006 yılında başladıklarını hatırlatırken, bu süreçte gerek kredilerde gerekse yarışmada yaşanan hızlı gelişimi beklemediklerini anlattı. Türkiye’de 3.5 milyon Küçük ve Orta Ölçekli (KOBİ) arasında 80 bin kadar kadın girişimci bulunduğuna dikkat çeken Karadere, “Bu 80 bir kadından 5 bin 600 kadının kendini aday görüp de Garanti Kadın Girişimci Yarışması’na başvurması beklemediğimiz bir gelişme. Bu artan ilgi bizi şaşırtırken, doğru yolda olduğumuzu da gösterdi” diye konuştu.

Eğitim ve cesaret

Yaptıkları Anadolu toplantılarına katılımcı kadın olmayışını fark etmelerdi, kadın girişimcilerin krediye zor ulaşmalarına tanık olmaları gibi nedenlerle yola çıktıklarını anlatan Nafiz Karadere, kadınlara ayrı bir segment olarak ürün ve hizmet sunan ilk Türk bankası olduklarını hatırlattı. Kredi vermenin yanı sıra eğitim ve motivasyonu da gözardı etmediklerini vurgulayan Karadere, Garanti’nin bu konudaki çalışmalarının karşılıksız kalmadığını da şu rakamlarla anlattı: Yarışmayı ilk düzenlediğimiz yıl 113 başvuru olmuştu, 2008’de rakam 806’ya çıktı. Başvuru sayısı 2010’da 3 bin 600’e, bu yıl da 5 bin 600’a çıktı. 2012’da 7 bin 500’e mi, 10 bine mi çıkar bilmiyorum ama çok hızlı arttığı ortada. Bankamızın kadın girişimcilere kullandırdığı kredi sayısı 14 bin 427’ye, miktarı da 423 milyon liraya ulaştı. Yıl sonu için hedefimiz, kredi adedini 15 bine, tutarını da 450 milyon liraya çıkarmak.”

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: