DÜNYANIN GERÇEK ELEKTRİKLİ OTOMOBİLİ: NISSAN LEAF

DÜNYANIN GERÇEK ELEKTRİKLİ OTOMOBİLİ: NISSAN LEAF

24 Nisan 2011 1 Yazar: ElektrikliOto

DÜNYANIN GERÇEK ELEKTRİKLİ OTOMOBİLİ: NISSAN LEAF

Nissan mühendisleri ve tasarımcıları Nissan Leaf’i yaratırken onun rekabetçi bir fiyat çerçevesinde tüm dünyanın kullanabileceği elektrikli otomobili olması için çalıştılar. Konfor, teknoloji, performans, geniş iç hacim gibi herkesin beklentilerini maksimum düzeyde karşılamayı hedefleyen Leaf, alternatif enerji kullanımı ile rakiplerinden sıyrılmayı başaran gerçek bir dünya otomobili.

 

NISSAN LEAF’E ÖZEL FARKLI VE KENDİNE ÖZGÜ TASARIM ANLAYIŞI

Nissan’ın “Akıllı Akıcılık” anlayışı ile oluşturulan aerodinamik çizgiler Leaf’i oluştururan ana unsurlardır. Nissan Leaf’in ön kısımdaki “V” şeklini andıran keskin geometrik yapısı aracın ön görünümüne ayrıcalıklı bir kişilik vermektedir. Aydınlatma sisteminde kullanılan LED teknolojisi ve ön far grubunda bulunan mavi ışık sistemi Nissan Leaf’e özgü “Bu özel bir otomobil” havasını yaratmaktadır. Enerji sarfiyatını %50 oranında azaltan ön farlar, teknolojisiyle olduğu kadar tasarım ve mühendislik anlayışıyla da dikkati çekmektedir. Aerodinamik yapıya geriye doğru uzanarak destek veren ve bu sayede de yan aynalara giden rüzgar direncini kıran far yapısı rüzgar sesini de azaltmaktadır.

Nissan Leaf açık ve ferah iç trim döşeme anlayışı ile yolcularına ferah bir kabin sunmaktadır. Çevre dostu “Mavi Dünya” renk temasının hakim olduğu araç “Aqua Globe” gövde rengindedir. Bu tema kendisini iç kabin ve ön gösterge panelindeki aynı renk tonlarıyla da göstermektedir.

NISSAN LEAF İLE SIFIR EMİSYON:

Nissan Leaf (yaprak), 90kWh’dan fazla güç üretme kapasitesine sahip inceltilmiş lamine lithium-ion pil teknolojisi ile tasarlanmıştır.

Bu sayede aracın elektrikli motoru 80kW motor gücü ve 280Nm tork üretim değerine sahip olmuştur. Eğlenceli bir sürüş deneyimi için sürücülerin yanmalı motorlardan elde ettiği performans duygusunu tam anlamıyla veren Leaf, sıvı yakıtlı araçlarda bulunan egzos sistemini ise bünyesinde bulundurmuyor. Böylece yanmalı motorlardan çıkan ve atmosfere salınım yapan CO2 gazı da tamamiyle ortadan kaldırılmış oluyor. Ayrıca yanmalı motorlardan çıkan motor ve egzos gürültüsü Nissan Leaf’te sıfıra indirgenmiş vaziyette. Tam şarj ile 160km’den fazla yol alma menziline sahip olan Leaf, hızlı şarj etme özelliği ile de 30 dakikadan daha kısa bir sürede %80’lik enerji performansı sunuyor. Leaf’in teknolojisi evinizde bile tam dolum yapmayı mümkün kılıyor.

 

NISSAN LEAF BİLGİ TEKNOLOJİSİ

Nissan Leaf, Nissan tarafından geliştirilmiş Bilgi Teknolojisi sistemiyle donatılmıştır. Sistem alt yapısında global bir ana merkeze online bağlı çalışan bir yazılım bulunmaktadır. Bu sayede sürücü ve yolcular 24 saat boyunca eğlence ve gündelik yaşantı ile ilgili bilgi edinme gibi temel konularda anında bilgi sahibi olabilmektedir. Nissan Leaf’ in siyah zemin üzerine çevreci dünya mavisi tonlarıyla bezediği dijital gösterge paneli ön konsolda geniş bir yer kaplamaktadır. Şarj, hız ve kullanım bilgileri gibi birçok verinin yer aldığı bu LCD ekran Nissan teknolojisinin ulaştığı son noktayı göstermektedir.

 

TEKNİK ÖZELLİKLER

Oturma kapasitesi: 5 kişi

Maksimum Hız: 140km/h üzeri

Çekiş tipi: Öne yerleştirilmiş motor, önden çekiş

Enerji kaynağı: İnceltilmiş, lamine lithium-ion pil sistemi

Elektrikli motor (güç/tork): Yüksek Tepkili Eşzamanlı AC motor, 80kW/280Nm

Pil kapasitesi/ Güç: 24kWh/90kWh üzeri

Seyahat Menzili: 160km üzeri (100 mil US LA4 Mode)

UzunlukxGenişlikxYükseklik: 4445mmx1770mmx1550mm

Dingil Mesafesi: 2700mm

 

 

SORULAR CEVAPLAR

Soru: Sıfır emisyonlu araçlar ne anlama gelmektedir?

Yanıt: Sıfır emisyonlu araçlar yanmalı motoru ve egzos sistemi olmayan, doğaya CO2 gaz salınımı yapmayan çevre dostu araçlar anlamına gelmektedir.

Soru: Sıfır emisyonlu gelecek nasıl olacak?

Yanıt: Sıfır emisyonlu araçlarla doğanın kirlenme oranı azalacak ve bu sayede temiz bir trafik yaratılacaktır. Evinizde bile aracınızı şarj edebileceksiniz. Alışveriş merkezlerinde, yol kenarlarındaki istasyonlarda, otoparklarda ve daha bir çok yerde hızlı şarj alanları olacak. İnsanlar için otomobil kullanmak çevreye duyarlı bir keyif aracı haline gelecek ve kullanım maliyetleri düşecek. Elektrikli otomobiller geliştikçe yanmalı maotora sahip sıvı yakıtlı araçlara olan talep azalacak.

Soru: Elektrikli Otomobillerin Faydası Nedir?

Yanıt: Elektikli otomobiller ilk başta daha temiz bir çevre için önem taşımaktadır. Yanmalı motorların sıvı yakıt ihtiyacı, elektrikli otomobillerde ana ihtiyaç olmaktan çıkmaktadır. Herkes kendi evinde bile kendi aracını tıpkı cep telefonunu şarj eder gibi şarj edebilecektir. Yanmalı motorların oluşturduğu motor gürültüsü elektrikli otomobillerde bulunmamaktadır. Sessiz çalışma prensibi ile rahat bir sürüş sağlanır. Ayrıca elektirkli otomobillerde yanmalı motora sahip otomobillerdeki egzos sistemi de bulunmadığından egzos dumanı ve gürültüsü ortadan kaldırılmıştır.

Soru: Elektrikli otomobillerin sıvı yakıtlı ve hybrid otomobillerden farkı ne olacak?

Yanıt: Elektrikli otomobiller günümüzde Hybrid(melez) gibi teknolojilerle aynı paraleldeymiş gibi anılsa da aslında tamamen farklı kulvardadır. Elektirkli teknolojinin bu iki tip motordan farkı; sadece elektrik enerjisi ile çalışması, sıfır emisyon değerine sahip olması, moturunun sessiz olması, egzos sisteminin bulunmayışı gibi devrimsel farklılıklardır.

Soru: Elektrikli otomobillerin sürüş deneyimi nasıldır?

Yanıt: Benzersiz bir yapıya sahip elektrikli araç kullanımı seçkin bir deneyimi yaşamak demektir. Çünkü siz bu deneyimi yaşadığınızda doğayı kirletmediğinizi, etrafa gürültü yaymadığınızı bilirisiniz. Yüksek performanslı motorlar ve inceltilmiş lithium-ion pil teknolojisi yol üzerinde pürüssüz ilerleyiş ve başarılı bir hızlanma sağlar. Aracın sessiz hareketi nedeniyle sürücü ve yolcular süzülüyormuş hissine kapılır.

Soru: Bir elektrikli otomobil nasıl şarj edilir?

Yanıt: Kullanım ihtiyaçlarınıza göre bir elektrikli otomobil normal ve hızlı olmak üzere iki farklı şarj konumunda şarj edilir.

Normal şarj, zaman olarak hızlı şarjdan daha uzun bir süre alır. Bu şarj etme şeklini cep telefonunuzu şarj eder gibi evinizde bile uygulayabilirsiniz. Hızlı şarjı ise seyahat esnasında elektrikli otomobiller için gelecekte kurulacak istasyonlarda birkaç dakika içersinde yapabileceksiniz. Evinizde gece yatmadan önce normal şarja bağlayacağınız aracınızı 8 saatte tam dolu hale getirebileceksiniz. Hızlı şarj ile de 30 dakikanın altında bir sürede %80 oranında aracı kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

Soru: Şarj ünitelerinin içeriği nedir ve aracın neresinde bulunur?

Yanıt: Şarj edilen pil sistemi inceltilerek lamine edilmiş lithium-ion pilllerdir. Bu piller hybrid motorlu araçlar gibi aracın bagaj kısmında yer almaz. Elektrikli araçların pil taşıma alanı iç kabindeki koltukların altı ve yolcuların ayaklarını koyduğu zeminin altıdır. Böylece bagaj alanı daralmamış olur. Bu piller o kadar incedir ki “yaprak” diye adlandırılır.

Soru: Peki Nissan Leaf bu teknolojiye sahip mi?

Yanıt: Evet, Nissan Leaf Nissan’ ın elektrikli otomobil teknolojisinde geldiği son nokta. Bu araç gündelik kullanıma her açıdan hazır. Tam anlamıyla çevreci, doğa ve kullanıcı dostu. Sahip olduğu teknoloji ile otomotiv sektöründe ve insanların gündelik hayatlarında devrimsel bir nitelik taşıyor. Leaf tek şarjda 160km’ den fazla bir kullanım menziline sahip. 5 kişilik ferah iç kabini, geniş bagaj hacmi, üstün performansı ve güvenlik ekipmanlarıyla gündelik ihtiyaçlara net bir şekilde cevap verebilecek özelliklere sahip. Yakın bir gelecekte Nissan’ ın insanların kullanımına sunacağı bu araç herkese hitap ederk bir dünya otomobili olma yolunda ilerliyor.

 

 

http://www.nissan.com.tr/nissan-leaf

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: